AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona da su zvaničnici stranih država u Srbiju ranije dolazili da diktiraju uslove, dok je Aleksandar Vučić predsednik sa kojim se razgovara.

- Dolazi čovek koji želi da razgovara sa nama. Makron dolazi u Srbiju odmah posle Velike parade, 14. jul je nacionalni praznik Francuske, najvažniji dan u njihovom kalendaru i kada dolazi odmah posle toga to nešto govori – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, poseta francuskog predsednika  veoma je važna za Srbiju, da je Francuska moćna evropska zemlja i da je važno da Srbija ima što bolje odnose sa njom.

On je istakao da je Makron jedan o najmoćnijih ljudi Evrope, istakavši da nakon Bregzita, uticaj Francuske u Evropskoj uniji jača.

- Francuska je ne samo nuklearna sila, nego jedina koja je u NATO paktu, a ima samostalnu nuklearnu komandu. Francuska je moćna zemlja i nama je u interesu da imamo što bolje odnose sa njima. Stvari se menjaju, menjaju se zahvaljujući politici. Pre Aleksandra Vučića to nije bilo moguće. Ovde su dolazili samo da diktiraju uslove, Vučić je predsednik sa kojim se razgovara – istakao je Vulin.

To, kako je dodao, pokazuje koliko je promenjana uloga Srbije i prvog čoveka zemlje.

- Tadić je išao da se izvinjava. Vučić se ne izvinjava nikome, on brani pozicije Srbije, brani ih principijelno i uspešno i ceo svet mu to priznaje – naglasio je Vulin.

Ističe da nije slučajno što Makron dolazi na dva dana, da su pažljivo odabrani događaji tokom posete, od vojnih sporazuma do obilaska obnovljenog Spomenika zahvalnosti na Kalemegdanu, koji govore o budućim odnosima.

Foto: TV Pink Printscreen

Vulin je podsetio da će Makron čim sleti u Beograd na Aerodromu "Nikola Tesla" svečano označiti početak radova na modernizicaji Aerodroma čiji je koncesionar francuska komanija "Vansi".

Kako kaže, 2012. godine niko nije želeo ni da pogleda Aerodrom "Nikola Tesla", da bi sa formiranjem Er Srbije, za koncesiju u Aerodromu borile su najveće svetske kompanije.

Sa Makronom biće potpisano i nekoliko sporazuma koji se tiču nabavke helikoptera i naoružanja za Vojsku Srbije, a Vulin naglašava da se u vojsku, ma kako se ona zvala, nije ulagalo poslednjih tridesetak godina.

U međuvremenu, kaže, svet nije čekao, vojske su se naoružavale novim sistemima i sa promenom vlasti u Srbiji i nakon fiskalne konsolidacije krenula su prva velika ulaganja u vojsku.

To što je njemu i lekarima sa VMA nedavno zabranjen ulazak na KiM, Vulin kaže da Priština nasiljem pokušava da pokaže da je država.

- Kada nekome zabranite lekara, vi ste im zabranili život. Lekari sa VMA već šest godina idu u Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu da leče ljude i ne pitaju kako se zovu i prezivaju - zaključio je ministar.

Vulin je dodao da politika vojne neutralnosti, koju vodi predsednik Vučić, Srbiji garantuje da može i na istoku i na zapadu da se oprema i da se obučava i da štiti svoj interese na svim stranama sveta.

#Aleksandar Vulin

'